Houten kozijnen laten plaatsen of repareren?

Ontvang gratis offertes & vergelijk de prijzen

Start nu!

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn de afgelopen jaren weer populair geworden. De warme en natuurlijke uitstraling van hout kan door geen enkel ander materiaal nagebootst worden. Door te kiezen voor een houten deurkozijn of raamkozijn kies je voor ambachtelijke kwaliteit. Op deze pagina lees je alles over verschillende kozijnen, houtsoorten en de prijzen.

Bespaar op de kosten van je raamkozijnen! Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wanneer je het offerteformulier invult, ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes. Vergelijk de offertes en kies eenvoudig de goedkope kozijnspecialist die het meest aan je wensen voldoet. Door te vergelijken bespaar je gemakkelijk op de kosten van je nieuwe houten raamkozijnen!De voordelen- en nadelen van houten kozijnen

De voornaamste reden dat mensen kiezen voor houten kozijnen, is de warme en natuurlijke uitstraling van het milieuvriendelijke materiaal. Hardhouten raamkozijnen geven je woning een authentieke en ambachtelijke sfeer. Ook heeft hout een zeer lange levensduur, een hardhouten raamkozijn gaat tot wel 75 jaar mee!

Je moet er wel rekening mee houden dat zachthouten kozijnen regelmatig onderhoud nodig hebben. Raamkozijnen en deurkozijnen hebben binnen iedere vijf en buiten iedere drie jaar een verfbeurt nodig. Het voordeel is dat je raamkozijnen eenvoudig een nieuwe kleur geeft met een likje verf.

Een alternatief voor hout is kunststof. Bekijk de gids op kunststofkozijnen-gids.nl voor meer informatie over kunststof kozijnen.

houten kozijnen

Houten kozijnen op maat

Wil je zachthouten kozijnen in je woning laten plaatsen? Met een deskundige timmerman krijg je altijd maatwerk geleverd. Je hebt bij een leverancier ruime keuze uit zachthouten kozijnen op maat, houtsoorten en extra opties. Wanneer een standaardraam niet goed past, maakt je timmerman kozijnen op maat.

Laat kozijnen op maat maken!

Met kozijnen bepaal je niet alleen de exacte afmetingen, maar ook bepaal je helemaal hoe het kozijn eruit komt te zien. Kies voor extra opties, zoals een ventilatierooster of veiligheidsbeslag. Een timmerman vertelt je graag meer over de mogelijkheden en geeft je daarnaast deskundig advies.

Houten raamkozijn

Zowel binnen als buiten je woning zorg je met houten raamkozijnen voor een warme en natuurlijke uitstraling. Kies voor een valraam, een draairaam of een praktisch draai-kiepraam. Met een modern zachthouten raamkozijn wordt de isolatiewaarde van je woning verhoogd. Een timmerman zorgt ervoor dat je nieuwe raamkozijn perfect bij je woning past. Bovendien verzorgt hij een vakkundige plaatsing.

Houten deurkozijn

Niet alleen een raamkozijn, maar ook een deurkozijn kan goed in hout uitgevoerd worden. Voor alle binnen- en buitendeuren is een houten deurkozijn mogelijk. Laat je timmerman ook direct mooie houten deuren plaatsen. De timmerman zorgt voor een kwalitatieve afwerking van je deurkozijnen. Je kiest zelf de kleur en je gewenste deurbeslag.

Houten schuifpui

Veel mensen worden blij van licht, warmte en zon. Met een houten schuifpui haal je dat gevoel naar binnen. Een schuifpui is een schuifdeur die voornamelijk uit glas bestaat. Met een houten schuifdeur vormen je huis en tuin één geheel. Hout geeft je schuifpui een ambachtelijke en warme uitstraling. Combineer het hout met isolatieglas om te profiteren van een optimale isolatiewaarde!

houten kozijnen prijzen

Houten kozijnen prijzen

Wil je nieuwe houten kozijnen laten plaatsen? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de kosten van die klus. Omdat de prijs van een houten raam- of deurkozijn door verschillende factoren beïnvloed wordt, is het lastig om exacte prijzen te geven. Daarom vind je in de volgende prijstabel gemiddelde prijzen.

Wat kosten houten kozijnen?

In de tabel zie je dat een vast raamkozijn van 60 bij 60 centimeter gemiddeld €110,- tot €150,- per kozijn kost. Wil je liever een modern draai-kiepraam? Dan moet je op een gemiddelde prijs tussen €200,- en €280,- per raam rekenen. Een ventilatierooster kost gemiddeld €15,- tot €60,- per stuk.

prijzen houten kozijnen

Soort kozijn Gemiddelde prijs*
Houten kozijn (1m²) €750,- tot €900,-
Vast raam (60×60) €110,- tot €150,-
Valraam (60×60) €170- tot €260,-
Draai-kiepraam (60×60) €200,- tot €280,-
Extra opties Prijzen*
Ventilatieroosters €15,- tot €60,-
Veiligheidsglas €100,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, montage en HR++ glas. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis offertes aan.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijzen van nieuwe houten kozijnen bestaan naast arbeidskosten en montagekosten voornamelijk uit materiaalkosten. Om eenvoudig op de kosten te besparen is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken. Daarnaast moet je met een aantal zaken rekening houden die de materiaalkosten bepalen.
De volgende keuzes bepalen de prijs van houten kozijnen:

 • Hardhout of zachthout? Hardhout is duurder, maar gaat veel langer mee.
 • Welke soort glas? Kies voor HR++ glas of nog beter isolerend HR+++ glas.
 • Extra opties? Denk aan ventilatierooster en inbraakwerend veiligheidsglas.

Wil je ook de natuurlijke uitstraling van hout?

Een timmerman plaatst kozijnen van alle houtsoorten vakkundig!


Welke houtsoort kiezen?

Hardhout is over het algemeen afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Loofhout groeit langzamer dan naaldhout, maar is daardoor wel veel steviger en duurzamer. Zachthout groeit sneller en is daardoor lichter en zachter dan hardhout. Wil je meer weten over de eigenschappen van hardhout en zachthout? Lees hieronder dan snel verder.

Hardhouten kozijn

Hardhout is in de meeste gevallen afkomstig van loofbomen. Omdat hardhout langzaam groeit, heeft het een hoge dichtheid. Dat maakt hardhout zeer geschikt voor raamkozijnen en deurkozijnen. Hardhouten kozijnen zijn erg duurzaam en gaan tussen 40 en 75 jaar mee. Bekende soorten zijn teak, merbau en meranti. Vroeger had hardhout vanwege de duurzaamheid een slechte naam. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Controleer wel altijd of je hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen van FSC.

Zachthouten kozijn

Zachthout heeft als voordeel dat het snel groeit, waardoor deze kozijnen goedkoop zijn. Het is gemakkelijk te bewerken, waardoor het geschikt is om een kozijn van te maken. Bekende soorten zachthout zijn grenen, vuren en den. Over het algemeen geldt dat zachthout minder sterk is dan hardhout, waardoor zachthouten raamkozijnen minder lang meegaan. Je geniet tussen de 25 en 40 jaar van zachthouten raamprofielen.

houten kozijnen plaatsen

Hoe houten kozijnen plaatsen?

Hoe gaat een vakman te werk bij het plaatsen van raamkozijnen? De timmerman begint altijd door alles goed op te meten, zodat hij zeker weet dat de profielen goed passen. Daarna plaatst hij het kozijn, waarbij hij met tochtstrips zorgt voor een luchtdichte plaatsing. Als laatste schroeft hij het kozijn goed vast.

Laat je je kozijnen vervangen? Vaak is houtrot een teken dat een raamkozijn of deurkozijn aan vervanging toe is. De vakman begint dan met het verwijderen van de oude profielen, waarna hij de nieuwe vakkundig plaatst. Vaak profiteer je met nieuwe raamprofielen van een verbeterde isolatie!

Isolatie van houten kozijnen

Veel mensen denken dat je alleen met pvc-raamprofielen een goede isolatie behaalt. Dat hoeft zeker niet zo te zijn, hout is namelijk van nature een zeer goed isolerend materiaal. In een isolerend raamkozijn of deurkozijn wordt gebruik gemaakt van luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de binnenkant en buitenkant. Sommige houtsoorten isoleren altijd goed, waardoor een isolatiekern niet nodig is.

Daarnaast is de keuze voor het glas erg belangrijk voor de isolatiewaarde. Wil je een optimale isolatie? Kies dan voor driedubbel HR+++ beglazing. Bovendien is het verstandig om je nieuwe raamkozijnen door een vakman te laten plaatsen. De vakman zorgt namelijk voor een luchtdichte plaatsing waardoor het raam optimaal isoleert.

Reparatie van een houten kozijn

Goed en regelmatig onderhoud voorkomt dat raamkozijnen aangetast worden. Toch is het mogelijk dat na verloop van tijd kleine beschadigingen ontstaan. Het voordeel van een houten raamkozijn of deurkozijn is dat een reparatie vaak goed mogelijk is. Een reparatie is daarnaast veel goedkoper dan het vervangen van de raamkozijnen.

Welke reparaties komen veel voor?

In de meeste gevallen ontstaat schade door extreme weersomstandigheden, achterstallig onderhoud of inbraak. Een vakman werkt de meeste schade onzichtbaar weg door beschadigde delen te verwijderen en te vervangen door bijvoorbeeld epoxyhars. Na overschilderen is de reparatie niet meer zichtbaar. Bij grotere schade vervangt de specialist delen van het kozijn.

PRIJSTABEL: De kosten van houten kozijnen plaatsen

Project Gemiddelde prijzen* Uitleg
Reparatie €300,- tot €500,- Enkele onderdelen vervangen
Vervangen van kozijn €2.000,- tot €3.500,- Inclusief glas
Nieuw kozijn plaatsen + oud kozijn verwijderen €3.500,- tot €5.000,- Nieuwe kan ook groter of kleiner zijn

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Voor exacte prijzen, vraag je kosteloos offertes aan via het offerteformulier.


Bespaar op de kosten van houten kozijnen!

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk om te besparen!


Onderhoud van een houten kozijn

Bij nieuwe houten kozijnen wordt van de modernste technieken gebruik gemaakt om het hout zo goed mogelijk te beschermen. Toch zijn houten kozijnen niet helemaal onderhoudsvrij. Om zeker te zijn van goed onderhoud, schakel je het best een ervaren vakman in. Met de volgende onderhoudstips geniet je zo lang mogelijk van je houten raamkozijnen!

 • Maak de kozijnen minimaal 1 keer per jaar goed schoon met een zachte doek en een zacht schoonmaakmiddel.
 • Controleer 2 keer per jaar op houtrot en herstel beschadigingen zo snel mogelijk.
 • Smeer bewegende delen tweemaal per jaar.
 • Schilder je kozijnen buiten iedere 3 jaar en binnen iedere 5 jaar.

Hoe vaak houten kozijnen schilderen?

Houten kozijnen hebben als voordeel dat je ze gemakkelijk een andere kleur geeft met een laag verf. Behalve voor een mooie kleur zorgt de verf er ook dat het hout te beschermd is tegen weersomstandigheden en houtrot. Hoewel je het schilderen van raamkozijnen zelf kunt doen, schakelen veel mensen voor deze tijdrovende klus graag een schilder in.

Wanneer is schilderen nodig?

Een raamkozijn aan de buitenkant van je woning moeten iedere 3 jaar geschilderd worden. Aan de binnenkant is het minder vaak nodig, daar is iedere 5 jaar genoeg.

Keurmerken houten kozijnen

Wanneer je het offerteformulier invult, ontvang je gratis en vrijblijvend een aantal offertes van timmermannen uit je regio. Bij de vergelijking is het verstandig om op keurmerken te letten. Voor nieuwe houten kozijnen bestaan een aantal keurmerken.

Het VKG Keurmerk staat voor kwaliteit van productie tot en met montage. Bovendien zijn monteurs met dit keurmerk gediplomeerd. Ook krijg je bij deze monteurs garantie. Kijk op vkgkeurmerk.nl voor meer informatie.

Het Keurmerk Kwaliteitsvakman laat zien dat je specialist zeer ervaren is en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan. Op keurmerkkwaliteitsvakman.nl lees je meer over dit keurmerk.

Wil je zeker weten dat het hout van je kozijnen afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen? Controleer dan op het FSC-label. Op fsc.nl vind je meer informatie over dit milieuvriendelijke keurmerk.

Naast het FSC is ook het PEFC een keurmerk dat staat voor duurzaam bosbeheer. Ook zorgen zij dat het bos in stand blijft. Op pefcnederland.nl lees je meer.

Goedkope houten kozijnen? Tips om te besparen!

Het laten plaatsen van nieuwe hardhouten raamkozijnen is niet goedkoop. Wanneer je een vakman inschakelt om een raamkozijn of deurkozijn te plaatsen of deze te laten schilderen, wil je natuurlijk zeker weten dat je niet te veel betaalt. Met de volgende tips vind je altijd de goedkoopste expert.

 • Kies een timmerman uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.
 • Voer kleine klusjes zelf uit, zoals voorbereidende werken of het opruimen achteraf.
 • Kies een minder ervaren timmerman, deze hanteert een lager uurtarief.
 • Vergelijk offertes en bespaar op de totaalprijs!

Zelf houten kozijnen plaatsen of uitbesteden aan een timmerman?

Hoewel het mogelijk is om raamkozijnen te plaatsen, is het toch een klus die veel mensen graag uitbesteden aan een specialist. Een verkeerde plaatsing van raamkozijnen kan schade aan het raamkozijn of deurkozijn veroorzaken. Daarnaast is het mogelijk dat je woning beschadigd raakt.

Waarom een vakman inschakelen?

Alleen wanneer je een specialist inschakelt ben je verzekerd van een juiste plaatsing, zodat je optimaal geniet van de kwaliteiten van je nieuwe kozijnen. Alleen bij een naadloze aansluiting tussen het deurkozijn of raamkozijn en de muur is een optimale isolatie mogelijk. Bovendien heb je nergens meer omkijken naar!

timmerman

Timmerman inschakelen? Gratis ffertes aanvragen!

Wil je een timmerman inschakelen om een deurkozijn op maat te maken? Of wil je graag hardhouten raamkozijnen laten plaatsen in je woning? Een timmerman uit je regio is je daar graag mee van dienst. Alleen met een vakman geniet je na het plaatsen jarenlang van je natuurlijke en ambachtelijke kozijnen, omdat je verzekerd bent van een juiste plaatsing

Vergelijk offertes en bespaar!

Niemand wil te veel betalen voor houten raamkozijnen. Daarom is het verstandig om je timmerman slim te kiezen en eerst offertes te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en kies eenvoudig de timmerman met de beste prijs!

Ook voor het plaatsen van houten wanden en plafonds zit je goed bij de timmermannen uit ons netwerk.

Gratis offertes vergelijken